baby·mama·Opvoeding

Samen slapen of in eigen bedje ?

Lieve lezers  ♥ ,

Waar gaat de baby slapen?  In zijn eigen ledikantje natuurlijk. Dat is wat ik het meeste las op het internet . Hij moet leren om in zijn eigen bedje in slaap te vallen . Samen met papa en mama in bed is heeel gevaarlijk. Dus de bedoeling was , om te proberen hem in zijn eigen ledikantje te laten slapen. De eerste weken ging dat prima tot dat hij daar opeens niet meer zo’n zin in had….

Toen Omar net was geboren sliep hij overal . In de box, in de kinderwagen en dus ook in zijn eigen ledikant.  Maar sinds een aantal weken is Omar meer wakker en wilt hij niet meer overal slapen. Nu slaapt Omar het liefst naast mama en papa  en als ze dan ook blijven liggen is het helemaal perfect.  Omdat ik borstvoeding geef leg ik Omar meestal naast me neer en geef ik liggend borstvoeding. Vaak valt hij dan in slaap en probeer ik hem terug in zijn eigen bedje te leggen.  Even ligt hij lekker en dan word hij wakker. Hem laten huilen is voor mij echt geen optie , dus ik haal hem eruit en leg hem weer naast me neer . Hij valt in slaap  tot de volgende ochtend.    En zo gaat het nu bijna iedere nacht en ik vind het prima .  Hij slaapt meer naast ons dan in zijn eigen bed . Af en toe lukt het wel en dan slaapt hij in zijn ledikant , maar het merendeel van de tijd slaapt hij lekker bij ons.  En ik vind dit stiekem ook wel heel fijn, dichtbij mijn kleintje . Ik kan makkelijk borstvoeding geven en hij kan blijven liggen als hij voldoende heeft gedronken en in slaap is gevallen.

Natuurlijk heb ik hier wel over nagedacht.  Samen slapen brengt volgens vele deskundige risico’s met zich mee.  Ik heb dus even goed rondgevraagd in mijn omgeving en op internet gezocht  , hoe je dan het beste samen kunt slapen.   Een co-sleeper was geen optie , naast ons bed stond al zijn eigen ledikant en er is eigenlijk geen plek meer. Kraamzorg gaf mij als tip om het aankleedkussen tussen ons in te leggen,  en hem dan daarop.  We zouden dan niet over hem heen rollen.   Dit hadden we een paar keer geprobeerd, maar het aankleedkussen neemt toch best veel plek in beslag en zo’n groot bed hebben we nou ook weer niet .   Toen kreeg ik een tip van een vriendin om Omar wel tussen ons in te leggen maar dan zo hoog mogelijk. Zodat hij bijna met zijn hoofd tegen de achterkant aankomt en dan wij zo laag mogelijk.  Kussens ver van hem vandaan. En het deken ook ver naar beneden. En dit werkt wel!   Hij is tevreden ,  slaapt goed door en wij ook.  Allemaal uitgerust. Alhamdoulilah.

Het “samen slapen ” heeft ook veel voordelen . Dit las ik op http://kiind.nl/samen-slapen-is-veilig/ .

Tijdens het samen slapen werkt de ouder voor de baby als een stimulans om te blijven ademen. Dat gebeurt onder andere doordat de ouder kucht, beweegt en zelf ademhaalt. Deze zintuiglijke prikkels kan een baby ook krijgen wanneer de ouders in dezelfde kamer slapen als de baby. Het samen in één bed slapen voegt aan de geluiden bovendien nog voelen en ruiken toe.

-Wat denk je dat de hersencapaciteit is van een pasgeboren baby? Uitgaande van een totaal van 100% is dat slechts 25% bij een op tijd geboren baby. Er wordt daarom ook wel gesproken over een intra-uteriene zwangerschap van negen maanden, waaraan je eigenlijk nog een extra-uteriene zwangerschap van nog eens negen maanden zou moeten toevoegen. In dat licht bekeken klinkt het een stuk logischer om je baby bij je te dragen ter vervanging van de baarmoeder en borstvoeding op verzoek te geven ter vervanging van de placenta.

Nu ben ik wel benieuwd, hoe slapen / sliepen jullie baby’s .  Sliepen jullie ook wel eens samen? of alleen in eigen bed?  Laat het me weten in de reacties.  En ook als je tips hebt! ♥

Liefs,
Ummi Omar

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s